Problemen met e-mail

E-mail komt niet meer binnen in Carerix

Meer dan een week geleden bijgewerkt

Wat kun je zelf doen zodra er plots geen e-mail meer binnenkomt in Carerix en verzenden wel gewoon lukt?

Verzenden van e-mail

Je kunt in principe altijd e-mail versturen vanuit je Carerix applicatie, dit komt omdat in de standaard instelling de mail verstuurd wordt via Carerix mailservers. In sommige gevallen heeft je beheerder een eigen SMTP server ingesteld en wordt jullie mail niet meer via de Carerix mailserver verzonden.

Indien je dan tegen een probleem aanloopt dat je een foutmelding krijgt bij het versturen van mail, laat dan door je beheerder testen of de ingevoerde gegevens van de SMTP server nog juist zijn.

In sommige gevallen moet een(nieuwe) gebruiker specifiek op de in gebruik zijnde SMTP server rechten krijgen (om mail te mogen versturen).

Mail ontvangen in Carerix

Indien je al geruime tijd mail ontving in Carerix, maar sinds kort niet meer, dan is de eerste vraag die jij jezelf moet stellen “heb ik onlangs in Outlook/Gmail, mijn wachtwoord aan moeten passen?”. Als dat het geval is, vergeet dan niet dat je ook je wachtwoord in Carerix moet wijzigen.

Als het geen kwestie is van een aangepast wachtwoord, ga dan in Carerix naar je e-mail instellingen paneel:

Hiervoor klik je in Carerix rechtsboven op je naam, vervolgens ‘Mijn gegevens’ en dan scroll je naar bovenstaand paneel.

Standaard zie je hier dat het paneel begint met de regel “Instellingen”, in het voorbeeld zie je nu Google in een drop down staan, maar die functionaliteit komt aan bod in ons artikel over oAuth2.

Bij ‘Mailserver’ staat als het goed de naam van jullie mailserver (uitgaande mail)

Bij ‘gebruikersnaam’ en ‘Wachtwoord’ moet jouw persoonlijke inlog gegevens van je mailaccount worden ingevoerd. Zodra je dit gedaan hebt, klik je op bewaren en vervolgens op de knop ‘Bewerk mappen’.

Carerix gaat nu proberen om contact te maken met de mailserver en jouw mailaccount.

Indien je een foutmelding krijgt zoals onderstaande:

MailboxLoginFailed 1

Dan weet je dat de ingevoerde combinatie gebruikersnaam en wachtwoord niet juist zijn.

Als de combinatie wachtwoord en gebruikersnaam wel correct zijn en je weet dat jouw mailaccount een IMAP account is met ofwel TLS of SSL beveiliging, dan moet er geen foutmelding volgen.

Op dat moment wordt de verbinding met je mailaccount op de mailserver tot stand gebracht en worden de zes invoervelden, zg. drop down lijsten.

Uit de drop down kies je vervolgens met welke folders van je mailaccount je wilt ‘synchroniseren’. Dit laatste wil zeggen, welke mail je vanuit je eigen account naar Carerix zou willen laten komen.

Je hoeft niet perse alle folders te synchroniseren, als je dat wil kun je bijvoorbeeld volstaan met je INBOX en Verzonden Items.

Als je hiervoor kiest zullen de mailtjes die je in je eigen mailaccount in Gmail of O365 ontvangt ook in Carerix worden gepresenteerd. Mailtjes verzonden uit Carerix tonen andersom ook weer in je O365 of Gmail.

Tip!

Soms kan het handig wezen om een extra folder op de mail server te laten zetten die je "Carerix" noemt. Nu kun je vanuit je primaire e-mail account (Outlook of Gmail) mailtjes die naar Carerix mogen slepen naar die folder.

Als je in je Carerix setting bij INBOX deze folder selecteert heb jijzelf controle over welke mail er wel en welke niet in Carerix terecht komt.

Geen foutmelding, toch geen mail

Je hebt de invoer van je gebruikersnaam en wachtwoord gecontroleerd, op de knop ‘bewerk mappen’ geklikt en geen foutmelding gekregen. Maar toch krijg je geen mail in Carerix binnen!

In dit geval zul je vaak zien dat als je een drop down lijstje van je mailfolders opent dat de daar genoemde folders in het Engels worden vermeld (of als je al een Engelstalig account, in het Nederlands).

Hieruit blijkt dat de mail beheerder je account heeft aangepast naar een andere taal, de folders in Carerix en op de mailserver corresponderen niet meer en de mail wordt niet meer opgehaald.

Feitelijk staat Carerix ‘spreekwoordelijk’ nu aan het verkeerde loket om mail op te halen.

Oplossing

Je lost dit op door wederom de juiste folders te kiezen in Carerix die overeenkomen met de folders op de mailserver.

Labels: UD-3232