Sjablonen
OwnCloud Bestandsbeheerplatform
Meer dan een week geleden bijgewerkt

OwnCloud is het bestandsbeheer platform dat Carerix aanbiedt aan klanten die bestanden op een van onze servers hosten. Het is het alternatief voor de FTP toegang welke in het eerste kwartaal van 2023 zal ophouden te bestaan.

Belangrijk: Alle bestanden op de oude FTP locatie zullen verhuizen naar een nieuwe server, maar de locatienaam (URL) blijft hetzelfde. Dit verzekert het juist functioneren van alle huidige sjablonen in de Carerix applicatie.

Activatie van ownCloud

Indien je voorheen gebruik maakte van Carerix FTP om je bestanden en sjablonen of sjabloononderdelen te beheren, heb je recht op toegang tot ownCloud. Je wordt daarover door ons gecontacteerd via email.

Ik heb geen instructie email ontvangen

Indien je geen email van Carerix hebt ontvangen, check dan eerst bij je collega's of iemand anders wel een email heeft gehad. Mocht dit niet het geval zijn, neem dan contact op met onze support collega's via email (support@carerix.com) of telefonisch. Zij kunnen je toegang te regelen.

Het opslaan en beheren van bestanden via FTP is een oude service die niet meer wordt aangeboden. Indien je nooit gebruik hebt gemaakt van de Carerix FTP, is het ook niet mogelijk om ownCloud te gebruiken. Alternatief is het opslaan van sjablonen rechtstreeks in de Carerix applicatie of het gebruik van een eigen server.

📖Hoe werkt het?

OwnCloud is een bestandsbeheerplatform dat meer comfort en gebruiksgemak biedt dan de oude FTP. Je vindt er dezelfde bestanden maar de gebruikersinterface is anders.

🔓Toegang

Voor toegang tot je bestanden via OwnCloud ga je naar owncloud.carerix.com. Hier kun je inloggen middels je gebruikersnaam en wachtwoord:

Net als met de FTP is er per applicatie één gebruiker. De gebruikersnaam is gelijk aan diens emailadres.

Na het inloggen landt je op je eigen ownCloud en kun je beginnen met het wijzigen, toevoegen of verwijderen van je bestanden.

📝Maak nieuwe bestanden aan

Om nieuwe bestanden te maken klik je op het grote '+' icoon boven in beeld. dit biedt je drie opties:

1. Upload

2. Folder

3. Text file

Uploaden

Wanneer je lokaal opgeslagen bestanden hebt die je wilt toevoegen aan je Carerix ownCloud kies je deze optie. OwnCloud accepteert enkel documenten met een statische inhoud. PHP of andere scripting is niet toegestaan.

Map

Maak nieuwe mappen aan en organiseer je OwnCloud bestandsbeheer op een overzichtelijke manier. Wees wel voorzichtig met het wijzigen van locaties van bestaande bestanden. Een verplaatsing betekent dat de locatie URL van het bestand wijzigt en dat wijzigingen in bestaande sjablonen of direct in Carerix (document sjabloon) nodig zijn!

Tekstbestand

Met de 'Text File' optie kun je nieuwe bestanden creeëren in een handomdraai. Met in OwnCloud gecreerde bestanden activeer je ook het versiebeheer en wordt het nog makkelijker om foutjes te herstellen. Bovendien is het dan altijd mogelijk om gebruik te maken van de OwnCloud text editor en is downloaden en opnieuw uploaden dus altijd overbodig.

✏️Wijzig bestaande bestanden

Afhankelijk van het bestandstype is het mogelijk om bestanden in de context van OwnCLoud te bewerken middels de ingebouwde text editor. Deze text editor bevat bovendien ook taalherkenning waardoor het makkelijker is om de verschillende onderdelen van je sjabloon te onderscheiden en herkennen.

Of een bestand geschikt is voor de OwnCloud Text editor weet je meteen als je een bestand probeert te openen. Wanneer dit het geval is zal de text editor meteen openen. Indien niet zal het bestand meteen gedownload worden. Er wordt een veelvoud aan bestandstpen ondersteund waaronder:

• .HTML

• .CSS

• .RTF

• .TXT

De volgende bestandstypen worden niet ondersteund door de OwnCloud text editor:

• .doc/.docx

• .xlx/.xlsx

☝️Overige opties

Wanneer je klikt op het meatball menu (de drie stippen) aan het einde van de rij achter de bestandsnaam opent een menu met extra opties:

• Details

• Naam wijzigen

• Downloaden

• Open in Text Editor / Open in Media viewer (afhankelijk van type bestand)

• Verwijderen

Details

Opent een detailscherm aan de rechterkant. Hier kan een notitie / reactie worden achter gelaten en/of eerdere notities/reacties kunnen worden (terug) gelezen. Op de versiestab kunnen oudere versies van het bestand worden bekeken, gedownload of teruggezet. Het is ook mogelijk om bestanden te markeren als favoriet door op het sterretje in de preview header te klikken. Het bestand zal dan beschikbaar komen onder het kopje 'favorieten' in het linkermenu.

Naam wijzigen

Als je een bestand wilt hernoemen is dat eenvoudig mogelijk via deze actie. Let wel op: houd er rekening mee dat het wijzigen van bestandsnamen betekent dat de URL die eventueel gebruikt wordt in sjablonen of in Carerix ook gewijzigd moet worden omdat het sjabloon of sjabloononderdeel anders niet meer (juist) werkt.

Downloaden

Met deze optie download je het bestand op je apparaat.

Open in Text Editor (of Media Viewer)

Deze optie is alleen beschikbaar indien het bestandstype wordt ondersteund. Het opent het bestand binnen de context van OwnCloud in ofwel de Media Viewer (afbeeldingen) ofwel de text editor.

Verwijderen

Verwijder het bestand uit je Carerix OwnCloud. Let wel op: Het verwijderen van bestanden heeft onmiddellijk effect op het sjabloon in Carerix of het onderdeel van een sjabloon dat gebruik maakt van het bestand.

❌Bestanden verwijderen en herstellen

Bestanden kunnen worden verwijderd. Als je besluit dat je een bestand wilt verwijderen, wordt het bestand in eerste instantie verplaatst naar de sectie 'Verwijderde bestanden' links onder in beeld.

Verwijderde bestanden kunnen terug worden gezet of permanent worden verwijderd. Verwijderen betekent dat het hele bestand wordt verwijderd inclusief alle versies. Ook voor het terugzetten (herstellen) van een verwijderd bestand geldt: het huidige bestand én de eventueel aanwezige oudere versies worden teruggezet.

Verwijderde bestanden worden 30 dagen bewaard. Na 30 dagen zullen alle bestanden in deze map permanent worden verwijderd.

⚠️Let op: verwijderde bestanden die worden gebruikt als sjabloon onderdeel of rechtstreeks in Carerix zullen direct resulteren in 'kapotte' sjablonen in de Carerix applicatie. Kijk dus goed na of bestanden daadwerkelijk verwijderd kunnen worden of dat aanpassingen noodzakelijk zijn.

🌐Gebruik van je bestanden of sjablonen in Carerix

Om de bestanden als sjabloon of sjabloononderdeel te gebruiken in Carerix heb je de URL nodig. Hoewel OwnCloud zijn eigen URLs genereert, is het belangrijk te vermelden dat de URL die in Carerix gebruikt moet worden hetzelfde blijft als voorheen. Daarmee borgen we dat bestaande sjablonen na de verhuizing blijven werken en je niet te maken krijgt met 'kapotte' sjablonen in je applicatie.

Wanneer je een nieuw sjabloon toevoegt en je dus ook zelf de URL zult moeten samenstellen, volg je het volgende stramien:

https://customer.carerix.com/foldername/filename.txt

Eventuele andere submappen voeg je toe in chronologische volgorde. Let er op dat je de httpdoc map niet in de URL opneemt.

⚠️Let op: de httpdoc map is een base folder - deze neem je niet op in de URL.