Marketing
MailChimp
Begin te werken met CxMailChimp

MailChimp module in Carerix

Meer dan een week geleden bijgewerkt

Activeer CxMailChimp in Carerix

De CxMailChimp module werkt alleen in combinatie met een betaald MailChimp account. Als je nog geen MailChimp account hebt, dan kan je hier registreren. Om dit artikel te vereenvoudigen, spreken we hier alleen over 'kandidaten'. De manier is echter hetzelfde voor contactpersonen in een campagne.

• Klik in het linker menu op "Onderhoud"

• Klik "Instellingen"

• Ga naar het blok "MailChimp"

• Klik op de knop "Activeer"Het veld "enableMailChimp" verandert in "YES"

• De MailChimp module zal beschikbaar zijn in Carerix binnen 15 minuten.

Voorbereiding voor de eerste MailChimp campagne

API Key

• Open een nieuw browser tabblad en login op http://mailchimp.com.

• Ga naar de rechter bovenhoek, en klik op jouw "User Setting"

• Klik op "Account"

• Klik op "Extras"

• Klik op "API Key", en kopieer deze

• Ga nu weer naar je Carerix applicatie

• Ga naar "Marketing" | "Campagnes" en open een MailChimp campagne

• Ga in de MailChimp campagne naar het tabblad "MailChimp".                               Je ziet nu een foutmelding: "Got empty templates list from MailChimp. Please make sure  that you have user-created templates and try again."

• Klik op het "instellingen" icoontje aan de rechterkant.

• Plak in het lege veld de gekopieerde API key en klik dan op [Initialize]            (LET OP: zie update bovenaan dit artikel.)

Het is mogelijk dat je een error krijgt in Carerix dat de key niet de benodigde rechten heeft, in dat geval:

• Ga naar de rechter bovenhoek en klik op "User Settings"

• Klik op "Account" | "Extras" | "API Keys"

• Deactiveer de bestaande, active API Key

• Klik op "Create a Key"

• Gebruik deze nieuwe Key om de campagne in Carerix te initialiseren.

Foutmelding

MailChimp vereist dat het 'Van' adres een geverifieerd domein gebruikt.

Als je je domein nog niet hebt geverifieerd in MailChimp, zal je een foutmelding krijgen met daarin een link naar de instructies om je domein te verifiëren.

Verificatie garandeert dat je toegang hebt tot het e-mail adres waarvandaan je de campagne wilt verzenden.

In het algemeen, het proces is als volgt:

1. De gebruiker klik op "Verifieer een domein" in MailChimp.

2. De gebruiker vult een e-mail adres in en klikt op "Send verification email". Deze mail bevat een verificatielink en een verificatiecode.

3. De gebruiker vult de verificatiecode / -link in.

4. Het domein verschijnt in de geverifieerde domeinen lijst.

Aanmaken campagne

• Klik in het linker menu op "Marketing" | "Campagne"

• Klik op [Nieuw]

• Selecteer, bij Type Campagne, "MailChimp"De irrelevante velden worden nu verborgen.

• Vul de andere velden in en klik op [Voltooien]

Troubleshooting

Waarom is de optie 'Campagnes' niet zichtbaar in het menu?Neem contact op met je Beheerder en kijk of de juiste gebruikersrollen zijn ingesteld voor het menu "Campagnes".

Waarom is de MailChimp tab niet zichtbaar in Campagnes?De MailChimp tab is mogelijk niet beschikbaar voor jouw gebruikersrol. Het kan zichtbaar gemaakt worden per gebruikersrol. Laat je Beheerder het document sjabloon genaamd "MailChimp" opzoeken en kijk welke gebruikersrollen ingesteld staan.

Het veld 'Type Campagne' is niet zichtbaar?Log opnieuw in en probeer het opnieuw.

Kandidaten toevoegen

De methode om kandidaten toe te voegen aan een MailChimp campagne is hetzelfde als het toevoegen aan een normale campagne:

• Ga naar "Kandidaten"

• Maak een selectie van kandidaten

• Klik op de knop "Actie", klik op "Voeg toe aan campagne", en selecteer de MailChimp campagne die je wilt gebruiken.

• Klik uiteindelijk op de knop [Voeg toe aan campagne]

Opmerking: De nieuwe MailChimp campagne niet zichtbaar?Wanneer je een nieuwe MailChimp campagne hebt aangemaakt en hij niet zichtbaar is, log dan opnieuw in.

Bekijk de geselecteerde kandidaten in de campagne

Nadat je de kandidaten hebt toegevoegd, ga terug naar je campagne details en klik op de kandidaten tab. De ontvangers die je hebt geselecteerd, verschijnen in dit tabblad.

Verzend je campagne

Als je MailChimp geactiveerd, en succesvol geïnitialiseerd hebt, kan je beginnen met het aanmaken en verzenden/inplannen van je campagne.

Template

Bereidt een template voor in MailChimp. Je hebt tenminste één template nodig om gebruik te maken van de MailChimp functionaliteiten.

• Open een nieuw tabblad in je browser en log in op http://mailchimp.com

• Laat het MailChimp tabblad open staan, en ga naar het tabblad met je Carerix applicatie.

• Open jouw MailChimp campagne details en switch naar het MailChimp tabblad

• Het onderwerp moet hetzelfde zijn als je campagne titel in Carerix.

• Vul de gegevens van de afzender in (e-mail adres en naam).

• Selecteer nu het sjabloon. Deze sjablonen worden opgehaald vanuit 'MailChimp'. Deze kunnen hier gevonden worden: https://admin.mailchimp.com/templates/.

• Klik op "Create and send"

• Het MailChimp browser tabblad wordt nu geopend.

• Klik op "Next"

• Klik op "Send" op de "You're all set to send" pagina

• Klik op "Send now". Je campagne wordt nu verzonden

Troubleshooting

Nadat je de MailChimp campagne hebt verzonden blijft 'Pending' in het beeld staan.Zorg dat je ingelogd bent in MailChimp en klik opnieuw op 'Create and Schedule'.

Aanmaken en inplannen van je campagne

Als je een datum en tijd hebt gekozen, klik dan op de 'Create and schedule' knop. Het proces zal hetzelfde zijn als met 'Create and send', alleen wordt de campagne nu niet meteen verzonden, maar zal de campagne ingepland worden.

Beide processen bestaan uit een drie stappen proces:

• Aanmaken van een campagne

• Controle

• Versturen/inplannen

Een campagne die nog niet klaar is, kan niet verzonden of ingepland worden.
Dit kan gebeuren door verschillende redenen, de meest gebruikelijke zijn non-volledige sjablonen en een fout bij de domein verificatie.

Als je MailChimp campagne aangemaakt is, maar niet wil versturen/inplannen, dan is de beste optie om de volledige campagne te verwijderen en opnieuw te beginnen.

Geselecteerd sjabloon

Als een MailChimp campagne aangemaakt is, is het niet meer mogelijk om het sjabloon te veranderen.

Afgemelde gebruikers

Wanneer een gebruiker zich afmeld van de mailing, dan wordt de gebruiker toegevoegd aan de groep: "MailChimp opt-out".
De MailChimp opt-out groep heeft een specifieke tag, genaamd "NoMailChimpMailingsTag" die gebruikt wordt om de groep te identificeren.

Wanneer een kandidaat leden zijn van de MailChimp opt-out groep, zullen zij niet verwerkt worden door de MailChimp Campagne, zelfs als ze wel zijn toegevoegd als abonnees.

NoMailing group

Kandidaten die in de "NoMailing groep" in Carerix zitten worden wel meegenomen in de MailChimp campagne.

Om deze kandidaten ook uit te sluiten, voeg je ze toe aan de "MailChimp opt-out groep".

Integraties

De MailChimp integratie zorgt voor drie geïntegreerde functionaliteiten:

• Activiteiten van kandidaat

• Status van kandidaat

• Groep updates voor afgemelde gebruikers van de MailChimp lijst.

Deze updates worden gedaan volgens CrOn. Dit gebeurt per MailChimp campagne volgende de volgende logica:

• Elke 10 minuten voor campagnes die gegenereerd zijn minder dan 2 uur geleden.

• Een keer per uur voor campagnes die gegenereerd zijn minder dan 24 uur geleden.

• Acht keer per dag voor campagnes die gegenereerd zijn in de afgelopen week.

• Vier keer per dag voor campagnes die gegenereerd zijn in de afgelopen twee weken.

• Twee keer per dag voor campagnes die gegenereerd zijn in de afgelopen maand.

• Een keer per dag voor oudere campagnes.

Via deze wijze worden de API oproepen gereduceerd, zodat MailChimp het niet beschouwd als misbruik.

Campagne activiteiten en resultaten

Activiteiten

Er worden vier types MailChimp activiteiten bijgehouden: bounced, opened, clicked en unsubscribed. Elke activiteit heeft een eigen campagne id, en een titel voor jouw gemak. Elke activiteit in MailChimp is ook te zien in Carerix door op de campagne te klikken en dan naar het activiteiten tab te gaan.

Elke activiteit is gekoppeld aan de kandidaat. Dit betekend dat de activiteit ook zichtbaar in in het activiteiten tab van de kandidaat.

Status

Er zijn vier statussen voor MailChimp campagne gebruikers op volgorde van belangrijkheid: bounced, opened, clicked en unsubscribed. Elke gebruiker kan maar één status hebben.

De status die belangrijker is, overschrijft de vorige status. Voorbeeld: gebruiker heeft een mail geopend, dan op een link geklikt, en daarna de mail weer geopend. In dit geval wordt de status niet terug gezet op opened, omdat de gebruiker al een belangrijkere status heeft, namelijk clicked.

De belangrijkste status is 'unsubscribed'.

Unsubscribed users

Als een gebruiker zich afmeld van de ontvangen mailing, wordt de gebruiker toegevoegd aan de groep "MailChimp opt-out". De "MailChimp opt-out" heeft een specifieke tag, genaamd "NoMailChimpMailingsTag".
Deze tag en groepen worden automatisch toegevoegd aan jouw applicatie wanneer MailChimp geactiveerd wordt.

Wanneer een kandidaat of contactpersoon in de groep 'MailChimp opt-out' staan, dan worden ze niet verwerkt door de MailChimp campagne, ook niet als ze toegevoegd zijn als abonnee.

Synchronisatie proces

De MailChimp integratie geeft de volgende drie functionaliteiten:

• Activiteit van kandidaat/contactpersoon

• Status van kandidaat/contactpersoon

• Kandidaat/contactpersoon groeps update voor unsubscribed users

Deze updates worden automatisch uitgevoerd. Dit gebeurt per MailChimp campagne via de volgende logica:

• Elke 10 minuten voor campagnes die minder dan 2 uur geleden aangemaakt zijn.

• Eens per uur voor campagnes die 24 uur geleden aangemaakt zijn.

• 8 keer per dag voor campagnes die in de laatste week aangemaakt zijn.

• 4 keer per dag voor campagnes die in de laatste 2 weken aangemaakt zijn.

• Twee keer per dag voor campagnes die in de laatste maand aangemaakt zijn.

• Een keer per dag voor oudere campagnes.

Labels: UD-2165